sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Öljy vanhin voitehista

Hei!

Tässä postauksessa tulen käsittelemään The Ordinaryn ruusunmarjaöljyä sekä öljyjen käyttöä ihonhoidossa ylipäätään. Lyhytjänteisemmille lukijoille tiivistys: öljyt ovat ihonhoidon yksi kulmakivistä, ja ruusunmarjaöljyä kannattaisi olla jokaisen kaapissa (ja kannattaa sitä käyttääkin).

Minä olin tosiaan pitkään siinä luulossa, että koska ihoni on rasvoittuva ja rasvainen, minun ei tarvitse käyttää minkäänlaista kosteusvoidetta. Raskauden myötä ihoni muuttui kuivaksi ja rasvaiseksi (kyllä, se on mahdollista, ja selitän kohta miten), jolloin olin pakotettu käyttämään kasvorasvaa saadakseni kiristävän tunteen katoamaan. Mikään ei olisi vielä tuolloin saanut minua koskemaan öljyihin pitkällä tikullakaan. Onhan meille iät kaiket taaluttu, että rasvoittuvan ihon tulee pysyä todella kaukana kaikesta öljypohjaisesta kosmetiikasta. Vasta viime aikoina, sukellettuani ihonhoidon ihmeelliseen maailmaan, olen ymmärtänyt öljyjen hienouden. Ja tärkeyden.


Öljyissä on eroja. Se öljy, jota ihomme tuottaa, on todella surkeata tavaraa. Se ei kosteuta, ei hoida, se tukkii ihohuokosemme. Siksi iholle kannattaisikin tarjota parempaa. Siksi iholle olisi hyvä antaa viestiä, että omaa rasvantuotantoa kannattaa hillitä.

Kyllä. Rasvoittuva ja rasvainen ihokin voi olla kuiva ja aliravittu. Kuivuuttaan iho kompensoi (yli-)tuottamalla lisää rasvaa, joka ei kuitenkaan riitä ihon kosteuttamiseen tai rasvaamiseen. Siksi ihoa kuivattavia tuotteitakaan ei kannata käyttää; syntyy noidankehä, jossa kuiva iho tuottaa rasvaa, minkä vuoksi käytetään kuivattavia aineita, minkä vuoksi iho on kuiva ja tuottaa taas lisää rasvaa ja... Ymmärsitte varmaan pointin. Siksi myös rasvoittuvan ihon omistajien tulee hoitaa ihoaan ja huolehtia sen kosteutuksesta ja rasvaamisesta.

Öljyt ovat siis tärkeitä, mutta niitä on lukuisia erilaisia. On rasvaisia öljyjä ja kuivia öljyjä. Kyse on linolihapon (linoleic acid) ja oleiinihapon (oleic acid) pitoisuuksista. Rasvaisessa öljyssä on enemmän linolihappoa, kuivassa taas pääosaa esittää oleiinihappo.

Esimerkkinä rasvaisesta öljystä mainittakoon monen suosima kookosöljy. Rasvaisemmat öljyt soveltuvat etenkin kuivaihoisille, joiden korppuinen iho hyötyy öljyn jättämästä rasvaisesta kalvosta. Oma suosikkini ruusunmarjaöljy on taas kuivaa kamaa. Kuivat öljyt käyvät periaatteessa kaikille, mutta etenkin me rasvanaamat hyödymme öljystä, joka imeytyy ihoon jättämättä minkäänlaista kalvoa ihon pinnalle. Omalle iholleni esimerkiksi kookosöljy oli aivan liian tuhtia tavaraa, sillä vaikka rasvoittuva naamakin öljyä kaipaa, on liika aina liikaa.

Päädyin The Ordinaryn  ruusunmarjaöljyyn, koska se vaikutti miltei täydelliseltä. Se on edullista (hinta Deciemin omilla sivuilla on alle 10 e), se sopii kuivuutensa ansiosta rasvoittuvalle iholleni ja se on todellinen tehohoitoaine. Lisäksi tuote on 100% öljyä (ei siis mitään lisättyä), kylmäpuristettua ja luomuakin vielä.


Ruusunmarjaöljyä suositellaan etenkin ikääntyvälle iholle, sillä se sisältää runsaasti A-vitamiinia, joka taistelee tunnetusti ihon ikääntymistä vastaan tehostamalla mm. ihon kollageenituotantoa. Öljyn C-vitamiini taas mm. vaalentaa pigmenttiläiskiä, joita ikääntyessä saattaa ilmestyä kasvoille auringolle altistumisen myötä. Tämän lisäksi ruusunmarjoista puristettu öljy sisältää mm. E- ja D-vitamiinia, antioksidantteja ja ihon uusiutumista tukevia rasvahappoja (lue lisää esim. täältä).

A-vitamiinia (retinoli, tretinoiini, isotretinoiini...) käytetään aknenkin hoidossa. Siksi ruusunmarjaöljystä on hyötyä nuoremmillekin - ja etenkin akneihon kanssa kamppaileville. Tämä ihmeaines myös vaalentaa arpia, joten esimerkiksi akne- tai raskausarvista kärsivätkin voivat hyötyä tästä monipuolisesta öljystä.

Äidilläni on tyystin erilainen iho kuin minulla: ikääntyvä (tosin sinne päin tässä ollaan kallistumassa itekin haha), kuiva ja herkkä. Hänkin ihastui ruusunmarjaöljyyn heti ensikokeillulta, eli käsillä tosiaankin on koko perheen ihonhoitotuote. Meidän molempien iho ahmaisee öljyn itseensä silmänräpäyksessä.

Itse käytän öljyä aamuin-illoin joko ennen kosteusvoidetta tai sekoittamalla muutaman tipan kosteusvoiteen sekaan. Öljy kannattaa kuitenkin laittaa ennen kosteusvoidetta (tai sen kanssa - siis ei sen jälkeen) sillä kosteusvoide muodostaa iholle kalvon, jota ainesosat eivät läpäise. Ruusunmarjaöljyä voikin lisätä mihin tahansa ihonhoitotuotteeseensa valmistaen näin oman custom-hoitotuotteen.


Olen ajatellut kokeilla öljyä ainakin raskausarvilleni - eiväthän ne häviä, mutta josko ne tosiaan edes vähän vaalenisivat. Sitä paitsi ne ovat saaneet niin paljon vihaa osakseen, että taitaisi jo olla syytä osoittaa niitä kohtaan hieman ruusuista hellyyttä.

Ai niin! Tilasin oman The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oilini Victoriahealthin sivuilta Briteistä. Ostin samalla myös saman sarjan Buffet -seerumin ja hintaa koko paketille tuli posteineen noin 30 e (jos en ihan väärin muista).  Ei paha kahdesta hypetetystä tuotteesta! Palaan Buffetiin, kunhan olen testaillut sitä jonkin aikaa. Tämä ruusunmarjaöljy ei tarvinnut testiaikaa - se oli rakkautta ensikosketukselta!

Jos öljytietous kiinnostaa, suosittelen katsomaan esimerkiksi Gothamistan ja Liah Yoon videot ihonhoitoöljyistä. Heiltä saa runsaasti lisätietoa.

xoxo, Viivi

Ps. Postaus ei ole sponsoroitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti